Költséghatékony megoldások - hegesztő traktor

2016. April 22.

 

Napjainkban minden területen egyre nagyobb igény mutatkozik a folyamatok átvizsgálására és azok hatékonyságának növelésére. Miért lenne ez alól a hegesztés kivétel?

Hol is kell keresgélnünk a hegesztés költségvonzatában?

A varrat költségei több összetevőből állnak, melyekre számos elemzést találni a szakirodalomban, viszont az egyik legnagyobb költség a munkaerő. Ami manapság egyre nagyobb problémát jelent.

                                                                                         Lorch Trac Wl

 

Abban az esetben, ha a hegesztendő varrat jól lekövethető egyenes, vagy forgásszimmetrikus testen, akkor megoldás lehet a hegesztés automatizálására egy egyszerű hegesztő traktor, vagy hegesztő célgép.

A kézi hegesztések esetében az elérhető hegesztési sebesség 15-25 cm/perc nagyságrendben mozog. Viszont ezt úgy kell számolni, hogy a hegesztő sosem lesz képes a nyolc órás műszakot végighegeszteni. Hiszen sok esetben a hő-, füst-, és fényterhelésen túl valamilyen kényszerpozícióban kell hegesztenie.

A hegesztő automaták esetében az előbb felsorolt problémák nem jelentkeznek. Természetesen más problémákkal kell majd szembenéznünk. Ilyenek pl. a hegesztő traktor méretei, a megvezetése, a munkadarab felületi geometriája, minimális rádiusz, amit be tud járni a traktor. Nagyon fontos kérdés, hogy a hegesztő traktort hogyan tudjuk rögzíteni a munkadarabhoz. A legideálisabb, ha PA, PB hegesztési pozícióban a munkadarab, vagy egy pálya megtartja, vezeti. Abban az esetben, amikor haránt helyzetben kell hegesztenünk, akkor a kocsit mágneses rögzítéssel tudjuk rögzíteni a darabhoz, aminek feltétele a darab mágnesezhetősége és megfelelő falvastagsága.

Előfordulhat olyan eset, amikor pl. tartály palástját kell össze hegeszteni és nincs ami vezesse a hegesztő traktort. Ezekre az esetekre létezik a mágnesesen, vagy vákuumosan felfogatható vezeték.    

                                                                          Tartály palást hegesztése vezetősínnel

A hegesztő traktor alkalmazása esetén elérhető a 60-70 cm/perc hegesztési sebesség. Ami lényegesen gyorsabb (~2,5-4,5x), mint kézi hegesztés esetén, viszont amit nehéz hozzászámolni azok a varrat újrakezdések, megállások a rossz pozíció miatt, fáradtság elmaradása. Így a varrat minősége is javul! Nagyon fontos tényező, hogy nem minősített hegesztő, hanem gépkezelő szükséges a működtetéshez.

 

Egyszerű példa:

tartály palást-körvarrat hegesztése:

D=6000mm

lv=30mm

varratsorok száma=6

Pozíció PC

A gyöksort kézzel kell elkészíteni, mert annak automatizálása bonyolult.

Kézi hegesztésnél:

hegesztési hossz: 18840mm

hegesztesi idő: 125,6 min/kör x 6 = 753,6 min = ~12,6 óra a tiszta hegesztési idő

 

Hegesztő traktor alkalmazása esetén:

                                                                               Tartály és bővítő kúp összehegesztés

hegesztesi idő: 31,4 min/kör x 6 = 188,4 min = ~3,2 óra

A hegesztési sebesség 4x-re növekszik, tehát a ráfordított idő a negyedére! Ez azt jelenti, hogy a műszakonként 2 teljes körvarrat elkészíthető megfelelő szerelvényezéssel. Természetesen a varrat előkészítés, tisztítás változatlanul emberi erőforrás alkalmazásával történik.

                                                                             Hegesztő traktorral hegesztett varrat