Tökéletes lézerhegesztés speciális hegesztési tapasztalatok nélkül

2020. September 30.

Tökéletes lézerhegesztés speciális hegesztési tapasztalatok nélkül

 

Megnövelt termelékenység és alacsonyabb költség – mi kell még a megrendelések elnyeréséhez és sikeres teljesítéséhez?

 

 

Hegesztéstechnikai specialistává válna rövid idő alatt, kevés beruházással? A csúcsmodern robotizált hegesztősorokon alkalmazott technológia már a mobil, kézi hegesztőkészülékekben is elérhető!

 

     

 

 

Lézerek a hegesztésben

 

A lézersugaras hegesztés vált napjaink egyik legnépszerűbb anyagegyesítő eljárásává, nagyrészt a nagy sebességnek, a reprodukálhatóságnak, valamint a kis hőbevitelnek köszönhetően. Ez utóbbi révén keskeny hőhatásövezettel és kis vetemedéssel készíthető el az alkatrész. Lézersugaras hegesztésnél a felületre nem hat közvetlen mechanikai terhelés, az energiabevitel kontakt nélküli. Ennek köszönhetően szinte semmilyen deformáció nem lép fel az alapanyagban, minden adott tehát a kiváló minőségű hegesztési varrat elkészítéséhez. A rendkívül pontosan szabályozható eljárás ezenkívül az alapanyag fényét is megtartja.

 

A lézerhegesztés előnyei:

 

  • · A hagyományos hegesztési eljárásokhoz képest lényegesen kevesebb vetemedés;
  • · Sokkal nagyobb folyamatsebesség;
  • · Lényegesen koncentráltabb hőbevitel;
  • · Keskeny hőhatás övezet;
  • · Kevesebb kopóalkatrész (költséghatékonyság);
  • · Könnyen integrálható a gyártósorba;
  • · Kevesebb utómunka igény;
  • · Az egységnyi hegesztési varrat költsége kisebb a hagyományos hegesztési eljárással létrehozott varratokhoz képest.

 

A lézerhegesztés hátrányai:

 

  • · Magasabb egyszeri beruházási költség
  • · Anyagvastagsági korlátok

  

 

                         

 

CO2 vs. fiber

 

Ha egy évtizeddel ezelőtt ellátogattunk egy iparcsarnokba, azt láthattuk, hogy a lézerhegesztés terén egyértelműen a CO2-technológia dominált. Az energiát pedig elkülönített, önálló helyiségekben elhelyezett óriási berendezések szolgáltatták. A fiber lézer a lézeres vágásoknál tapasztalható térhódítását némi késéssel a hegesztéstechnika világa is lekövette. Bár a „jó öreg” CO2-lézer nem tűnt el, napjaink hegesztési eljárásaiban már egyre gyakrabban a fiber lézer viszi el a pálmát.

 

A CO2-hegesztőlézerek ugyanis magasabb hőbevitelnek teszik ki a varratot, ami egyértelműen nem kívánt hatás az eljárás során. A minőségi követelmények növekedése miatt egyre több alkalmazásban számít elvárásnak a precíz munkavégzés, nem beszélve a gyorsaságról, az energiatakarékosságról és a darabköltségek csökkentéséről. Ezeknek az elvárásoknak egyre több helyen csak folyamatos hullámú fiber lézerrel lehet megfelelni, amivel a nehezebben kezelhető vagy erősen fényvisszaverő anyagok és ötvözetek, illetve a vegyes kötések (különböző olvadáspontú anyagok) megmunkálása és a kopórétegek felhegesztése sem jelenthet gondot. Kisebb energiabevitel mellett is nagyobb dinamikát eredményez, a rendszer kialakítása pedig lényegesen egyszerűbb.

 

 

FMW-1000 fiber lézerhegesztő - a hegesztősorok technológiája egy kézi berendezésben

 

A HSG egyre népszerűbb FMW-1000 kézi fiber lézerhegesztő készülékének a hagyományos hegesztéssel összehasonlítva kisebb az üzemeltetési költsége és karbantartást sem igényel. A szakképzett munkaerő felkutatása és megtartása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, így az FMW-1000 kifejlesztése során nagy figyelmet fordítottak a felhasználóbarát és könnyű kezelhetőségre. A gépkezelőnek szakképzettséggel sem kell rendelkeznie a tökéletes hegesztési varrat létrehozásához.

 

A HSG lézerhegesztő berendezések értékesítését és szervizelését végző Rechnen Hegesztőház Kft. által forgalmazott FMW-1000 géppel készült varratok nem igényelnek utómunkálatokat, ezáltal idő, munkaerő és pénz takarítható meg. A hegesztéshez nincs szükség hegesztőhuzalra és -pálcára, sem bármilyen egyéb alapanyagra. A hegeszteni kívánt termékeket anyagában is lehet hegeszteni, így tovább csökkenthetők a darabköltségek. A fogyóeszköz igény a fiber lézeres vágógépekhez hasonlóan a kopóalkatrészekben – fúvókák és védőlencsék – merül ki. A különböző varratok elkészítéséhez szükséges fúvókacsere mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így mindent összevetve a folyamat a hagyományos hegesztő berendezésekhez viszonyítva háromszor, de akár tízszer is gyorsabb lehet.

 

A kizárólag csúcsminőségi alkatrészeket tartalmazó FMW-1000 fiber géppel készült varratok egyenletesek, sima felületűek és a munkadarabok nem deformálódnak, ezért a sokszor nélkülözhetetlen utólagos megmunkálási folyamatok (például csiszolás, köszörülés) teljes mértékben kihagyhatók. Az 1-től 1,5 kW teljesítményszintig választható IPG lézerforrás globális piacvezetőként szintén a legfejlettebb technológiát képviseli. A 24 hónap garanciával szállított IPG fiber lézerforrások élettartama eléri a 100 000 munkaórát, fogyóeszköz- és karbantartási idő nélkül. A berendezés a hozaganyag nélküli hegesztésen kívül egy opciós egységgel a hozaganyaggal történő hegesztésre is használható, ilyenkor egy automatikus adagoló berendezés végzi a hozaganyag varratba juttatását. Az FMW-1000 gép ezenkívül (a TIG/AWI eljáráshoz hasonlóan) kézi hozaganyag adagolással történő hegesztésre is alkalmas.

 

 

Műszaki adatok

 

Típus FMW-1000
Kimeneti fiberszál hossza 3 / 5 / 10 / 15 méter
Teljes burkolat igen
Hegesztési sebesség 400 mm/perc
Lézerforrás IPG fiber szilárdtest lézer
Lézer teljesítmények 1 kW - 1.5 kW
Szerkezeti acél hegesztése 2 mm-ig (1 kW)
Rozsdamentes acél hegesztése 2 mm-ig (1 kW)
Alumínium hegesztése 1.5 mm-ig (1 kW)
Pozícionálás Red Dot segédlézer jelölő
Lézer hullámhossza 1070 ± 10 nm
Munka üzemmód folyamatos / impulzus
Gépméret 1170 × 780 × 1105 mm

 

A HSG és XLASE lézergépek magyarországi importőre a Signdepot Europe Kft. (www.xlase.hu).