A Lorch átfogó Cobot megoldást kínál az igényes AWI hegesztéshez

2020. October 13.

Gyorsan, biztonságosan és csúcsminőségben - AWI hegesztés a kollaboratív robottal

A Lorch átfogó Cobot megoldást kínál az igényes AWI hegesztéshez

 

 

 

A Cobot hegesztési csomag MIG-MAG területre történt rendkívül sikeres bevezetése után a Lorch bemutatja az AWI hegesztés Cobot megoldását. Az új, AWI kivitelű hegesztő Cobottal a vállalkozások már kis darabszámnál is biztonságosan, gyorsan és a legmagasabb AWI minőségben hegeszthetik meg igényes munkadarabjaikat. Pont az AWI területen, ahol a legnagyobb a szakemberhiány, kínál rendkívüli gazdasági lehetőségeket ez a megoldás.

 

 

A kollaboratív robotok, a Cobotok, kiváló ár-érték arányukkal tűnnek ki, jellemzőjük az egyszerű kezelés és a rendkívül rugalmas alkalmazás. Az új Cobot alkalmazással a Lorch kvantum ugrást vezetett be az AWI hegesztés területén is. A Lorch megoldásának része egy UR 10 Cobot, a Lorch Cobotronic program, egy Lorch hegesztő-berendezés nagy teljesítményű pisztollyal és olyan további tartozékok, mint az alaposan átgondolt biztonsági csomag. A csomaghoz még szolgáltatások is tartoznak, pl. tanácsadás, betanítás és utógondozás, amit a helyi, szerződött Lorch Cobot Partnerek nyújtanak. Az UR 10 Cobotot már a MIG-MAG kivitelnél is sikeresen alkalmazták felhasználóink a kis és közepes sorozatok gyors és hatékony gyártásában. A Lorch újra optimalizálta a rendszert az igényes AWI hegesztéshez.

 

 

 

Az új Lorch Cobot hegesztési csomag AWI kivitelével a vállalkozások bármilyen nagyságrendben kiváló minőségű és abszolút fröcskölés mentes varratokat készíthetnek, automatizáltan, gyorsan és biztonságosan.

 

 

 

A hegesztő-berendezést max. 20 kHz-en működő nagyfrekvenciás impulzus folyamattal szerelték fel, ami lehetővé teszi a nagyon nagy sebességű, automatizált AWI hegesztést. Az automatizált használathoz javítottak még az áramforrás gyújtási tulajdonságain is. A Cobothoz optimalizált pisztolytartó gondoskodik a nyugodt pisztolyvezetésről és a hegesztési pálya reprodukálható pontosságáról. A Lorch Cobot megoldásával a vékony lemezek hegesztési feladatai akár hozaganyag nélkül is elvégezhetők. A hozaganyaggal végzendő hegesztéseknél lehetőség van az automatizált hideghuzal előtolónak a Cobot hegesztési csomagba való beillesztésére. Ilyen módon egyszerűvé és hatékonnyá válik a hozaganyag megbízható adagolása a hegesztési folyamat közben.

 

 

 

A Lorch Cobot hegesztési csomag MIG-MAG kiviteléhez hasonló módon, a Cobotot vezérlő Cobotronic program az AWI kivitelnél is intuitív felépítésű, így különösebb programozási ismeretek nélkül is könnyen kezelhető. A „betanítás” során a Cobot megtanulja a pontos hegesztési útvonalat. Ilyenkor a pisztolyt a Free-Drive funkció segítségével, ami az AWI megoldásnál ergonómiailag optimális módon közvetlenül a pisztolyra került, a különböző útpontokhoz vezetik a kezdőtől a végpontig. Ha egyszer beállították, a Cobot minden sorozatgyártású terméket egyenletes minőségben, tökéletesen fog meghegeszteni.

 

 

 

A hozaganyagot igénylő hegesztési alkalmazásoknál lehetőség van hideghuzal előtoló felszerelésére is. Ekkor a huzal elektródát a tömlőn keresztül közvetlenül vezetik az AWI hegesztési ívhez.

 

 

 

A Lorch AWI Cobot egyik különlegessége a beépített biztonsági koncepció. A nanoScan 3 lézerszkenner felügyeli a munkaterületet, 1,5 m-es védősávval és egy további, 0,5 m-es figyelmeztetési zónával, így gondoskodva a felhasználó lehető legnagyobb biztonságáról. Ha a kezelő belép a bekapcsolt figyelmeztetési zónába, hangjelzés figyelmezteti és a Cobot csökkenti sebességét. Ha a kezelő eléri a védősávot, a Cobot azonnal vészmegállást hajt végre. Ezáltal a kezelő és a berendezés ütközése a hegesztés közben, kizárt. A munkahely nagyságától függően a felügyelt terület egy második lézerszkenner telepítésével megnövelhető. További plusz pont: a biztonsági koncepciónak köszönhetően a hegesztési pontok közötti áthaladási sebesség nagyon magas. Ez sok apró varrat vagy fűző varratok esetén jelentősen emeli a berendezés termelékenységét.

 

 

 

A „betanításhoz” szükséges Free-Drive funkció az AWI megoldásnál, a hegesztő számára könnyen hozzáférhető módon, közvetlenül a pisztolytartóra került.

 

 

 

„A Lorch új Cobot változatával a vállalkozások jelentősen emelhetik termelékenységüket az AWI hegesztés területén. Jelentős hasznot húzhatnak az egyszerűen kezelhető rendszerből, az olyan sokoldalúan alkalmazható és igényes hegesztési folyamatokból amik egyszerű megoldását pl. az élelmiszer-, gyógyszer- vagy bútoripar megköveteli. A kis és közepes sorozatokat nem csak lényegesen gyorsabban hegesztik meg, de folyamatosan garantálni tudják a hegesztési varratok megkövetelt magas minőségét” foglalja össze a Cobot AWI kivitel előnyeit Paul Spronken, a Lorch Schweisstechnik Automatizálási Megoldásainak vezetője. A viszonylag alacsony beruházási költség hozzájárul a gyors amortizációhoz, kis és közepes sorozatok esetén is. A cégek kevésbé függenek a pontosan az AWI területen ritka szakemberektől: ha egyszer beállították a Cobot rendszert, a munkafolyamatokat már kezelőre lehet bízni. A folyamatok magas minősége révén elmaradnak az utómunkák és a hegesztési sorrend automatizáltsága bármikor biztosítja a varratok csúcsminőségét.

 

 

 

A Lorch Schweißtechnik GmbH az ipari alkalmazások, igényes fémfeldolgozók ívhegesztő berendezéseinek egyik vezető gyártója, amiket az automatizálásban robotokkal és kollaboratív robotrendszerekkel is használnak. Több mint 60 éve készülnek Németországban a Lorch minőségi berendezései, a világ legmodernebb hegesztőkészülék-gyártósorán, és 60-nál is több országba jutnak el. A Lorch hegesztéstechnikája egyesíti a gyakorlati használhatóságot a legegyszerűbb kezeléssel és kimagasló gazdaságossággal, új technológiai szintet kijelölve a piacon.