Termékkategóriák
Segítség
Ha kérdése merült fel:

 

Telefon: +36 46 432 866

E-mail: rechnen@rechnen.hu

 

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 7:45-16:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Szállítással és fizetéssel kapcsolatos információk >>

Általános szerződési feltételek >>

Adatvédelem >>

Tanúsítványok >>

Hegesztés automatizálás

 XXI. században társadalmunk igényei egyre magasabb gyártási kultúrát generálnak. A gyártással szemben egyre magasabbak az elvárásaink. Nem csak a termékek minőségével kapcsolatban, hanem azok élettartamával, minőségi azonosságával, megbízhatóságával szemben nőttek elvárásaink, míg szeretnénk azonnal és egyre olcsóbban megvásárolni.

Ezekkel az igényekkel néz szembe a gyártó. Neki ezeket és sok más szempontot figyelembe véve kell megtalálni az optimumot és elkészíteni a terméket.

Az automatizálás nemcsak a minőség állandóságának szempontjából fontos, hanem a napjaink egyre nagyobb problémáján is segít, azaz a munkaerőhiány pótlásán. A nagyobb termelési sebesség amit az automatizálás révén elérhetünk nem minden esetben elegendő, sokkal fontosabb a minőség és állandó reprodukálhatóság megtartása.

A gyártás automatizálásnak több szintje van amit meg lehet különböztetni. A kézi hegesztésnél is beszélünk már a félautomata berendezésekről, ilyen pl. a 135-ös jelű MIG-MAG eljárás. Ez már lényegesen termelékenyebb, mint a 111-es jelű bevontelektródás kézi ívhegesztés.

 

Ha gépesíteni szeretnénk a termelésünket, akkor különböző irányokba indulhatunk el.

 

Hegesztő kiváltása, automata, félautomata berendezéssel

1. Fedettívű hegesztés leolvasztási teljesítménye lényegesen nagyobb, mint a MIG/MAG hegesztésnek. Alkalmazni PA,PB pozícióban egyszerű, tábla lemezek-, tartályok gyártására kiválóan alkalmas.

 

2. Hegesztő traktor esetén a hegesztés hasonlóan a fedettívű eljáráshoz félautomata rendszer. A hegesztőtraktor végzi az egyenletes hegesztési sebesség előtoló mozgását. A varratkövetést viszont általában a gépkezelőnek kell megoldania.

Ezzel az automatizálási megoldással a kézi hegesztési sebesség 3-4x –e könnyedén elérhető.

Hasonló a körhegesztő automaták esete is, amikor vagy egy forgatóba fogjuk a forgásszimmetrikus munkadarabot, vagy a csőszerű alkatrészre helyezünk egy kör alakú pályát, amin a hegesztőtraktor halad.

 

Lorch trac RL

 

Lorch trac RL Perf.

 

forgató

 

 

3. Hegesztő automaták, fedettívü hegesztőgép

Forgásszimmetrikus alkatrészek esetén pl.: csövek, hengerek felrakóhegesztésére alkalmazható ez a berendezések, hosszvarat készítésére alkalmas automaták

 

4. Hegesztőrobot

2018-19-ben egyre nagyobb hangsúlyt kap robotizálás esetén az a kérdés, hogy ipari robot, vagy kollaboratív robotot válasszunk-e? Mindkettő ipari robot, csak a nagymértékben eltérnek egymástól. Mindkettő esetében az állandó minőség reprodukálása az alap elvárás. Míg a hagyományos ipari robotok a robosztus kivitelük mellett, nagy teherbírású, nagy gyorsulásokra alkalmas csapágyazásokkal és szervómotorokkal vannak szerelve, a kollaboratív motorok kisebb gyorsulásokra lettek méretezve.

A két robot ugyanazokat a feladatokat képes ellátni, ennek ellenére mégis más a felhasználási területük.

Az hagyományos ipari robotot nagy szériáknál érdemes alkalmazni, mint pl.: autoipar esetén.

Ahol a minőség mellett a darabszám és a sebesség is nagyon fontos meghatározó. Ezek a robotok 3 műszakban nagy sebességgel és gyorsulásokkal mozognak, végzik a feladataikat.

Ritkán történik készülék-, és munkadarabcsere.

 

cobot

 

cobot 

 

cobot

 

A kollaboratív robotok kis szériákra lettek kifejlesztve. olyan esetben előnyösek, ahol a robot kezelését értő szakember – hegesztő gépkezelővel együtt dolgozva végzik a feladatot. A monoton, füstképződéssel, erős ívfénnyel járó hegesztést a robot végzi, míg a darabcserét a gépkezelő. A kis szériákra tervezték, tehát könnyű vele az átállás, könnyű az újraprogramozás.

A két robot”cella” nagyban eltér a biztonsági követelmnyekben. Míg a hagyományos robotok esetében szükséges a biztonsági kerítés, fénykapu, területszkenner alkalmazása, addig a kollaboratív robot esetén ezek a beépített erő és nyomatékszenzorok révén egyáltalán nem szükségesek.

Természetesen az ívfény és a hő ellen ugyanúgy védekezni kell!

Mindkét robot esetében meg kell a robotpályát, tehát a mozgáskinematikát terveznünk és e mellett a hegesztési paraméterek sem elhanyagolhatók.

Az ipari robotok esetében azok programozása nagyon nagy gyakorlatot és tárgyi, programozói tudást igényel. A programozás általában hossza ideig tart a teach-paden és laptopon.

A kollaboratív robotok esetében a programozás nagyon hamar elsajátítható és a robot grafikus érintőképernyős kezelőjén történik. Lényegesen egyszerűbb feladatat, mint az ipari robot programozása.

Hagyományos ipari-, és kollaboratív robotok esetén is segítségünkre lehet olyan mérnöki szimulációs szoftver, mellyel a robot kinematikát off-line 3D szimulációval elkészíthetjük és ezt a kész mozgást töltjük a robotra. Ezzel a robot programozása lényegesen leegyszerüsödik.

Az egyszerűsítés a hagyományos robotok esetében nagy segítség, mert töredék idő alatt készíthető el szimulációval egy mozgás, mint a roboton.

ipari robot

 

ipari robot

 

Hegesztés automatizálási projekt főbb lépései

A Rechnen Hegesztőház Kft. alkalmazástechnikusaival azt a célt tűzte ki maga elé, hogy meglévő és leendő ügyfeleinél a hegesztés automatizálás helyes iránymegválasztásától, a telepítésen, betanuláson keresztül a termék hegesztés technológiájáig segítséget nyújtson.

Egy hegesztés automatizálási feladat sokszor egyszerűbbnek néz ki, mint valójában gondolnánk.

Első lépésként meg kell terveznünk a hegesztőcellát oly módon, hogy az logisztikailag és technológiailag is megfeleljen.

Ezután jön a készülék készítés, átalakítás. A legtöbb esetben a termékek készülékezése, helyes készülékezése okozza a legnagyobb feladatot. hiszen egy készüléket meg kell tudni tervezni. Nemcsak legyártani kell benne tudni a terméket, hanem utána abból eltávolítani, újat belehelyezni. Ez egy komoly szakirány a gépészmérnöki világban.

És nem utolsó sorban alapul vettem a reprodukálható előgyártmányt. Ugyanis a robot az nem ember. Akármennyire is intelligensé tesszük, sosem lesz képes oly módon lekövetni a feladatot, mint egy hegesztő. Tehát minden előgyártmánynak azonosnak kell lennie!

Ha a fent leírtak alapján nem szegtük kedvét a hegesztés automatizálástól, robotizálástól, akkor az alábbi ürlapot kitöltve vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégánk egy személyes találkozón folytatja Önnel a feladat megoldását.

 

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével!

Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és személyre szabott tájékoztatással és tanácsadással segíti Önt a hegesztési feladat automatizálásában!