Forrasztóanyagok

Ha két azonos vagy különböző anyagot azok megolvasztása nélkül kell, vagy lehet egymáshoz rögzíteni, akkor egyik lehetséges megoldás a forrasztás. Ami a két anyagot egymáshoz köti az a forraszanyag, ennek olvadáspontja mindig alacsonyabb a kötést alkotó alapanyagokénál.

A forrasztások két területre oszthatók. A 450°C alatt olvadók a lágyforraszok, az e felett olvadók a keményforraszok. A forrasztáshoz általában folyasztószert is kell alkalmazni, ennek olvadáspontja mindig alacsonyabb a forraszanyag olvadáspontjánál. Feladata oxidoldás, védelem a környezeti hatástól. Esetenként folyasztószer nem szükséges, pl.: 7-8%-os foszfortartalmú réz pálca használatánál.

A forraszanyagok pálca vagy paszta formájában kerülnek forgalomba. A pálcák egy része bevonat formájában tartalmazza a folyosító anyagot is. A folyasztó anyagok folyadék és zömmel por formájában kaphatók. Az alkalmazott keményforraszok két nagyobb csoportba sorolhatók: az ezüstalapú, ill. a rézalapú csoportba. A forraszanyagoknál nagyon fontos az alkalmazási terület és a forraszanyag összehangolása, a folyasztószer kiválasztása. Ez szakszerűen csak a katalógusok által közölt információk alapján lehetséges.

Kínálatunkban az ALU-FORR anyagokat tartjuk. Az ALU-FORR anyagok alábbi három fajtája lefedi a forrasztási területek nagy részét.

 

Az AL-300 típusú alumínium forrasztóanyag egy általánosan jól használható anyag, hasonló tulajdonsággal, mint a forrasztóón, de keményebb, szilárdabb (FÉM-FÉM - Kohéziós) kötést hoz létre a megforrasztott alumínium felületek között.
A legtöbb forrasztási feladat ellátására alkalmas. Folyasztószert nem igényel.  Alacsony olvadáspontja miatt könnyen használható nagyobb darabok forrasztására.

Felhasználási példák:
Elektromos vezetékek, eszközök javítása.  Tartályok, csővezetékek forrasztása. Gépjárműalkatrészek felújítása. Vízi járművek tömítettségi hibáinak elhárítása. Spiáter javítása is lehetséges.

FluxCool nevű folyasztószerrel az összeforrasztandó lemezek közé is bekapillál.

 

                                                          

 

Az AL-400 korrózióálló, fémmegmunkálásra kiválóan alkalmas, 400C°-os olvadási hőmérséklete. A forrasztást követően a megszilárdult forrasztóanyag a bronzhoz vagy a sárgarézhez hasonlatosan forgácsolható, fúrható. Az alapfémnél jóval keményebb, így kiválóan alkalmas pótlásokra, menetjavításra, csapágyfészkek feltöltésére. Az alapanyag  tartalma Mg<5% 

Autóhűtők, vékony alumínium, réz lemezek, csövek javitására alkalmas a ~280C°-os olvadási hőmérséklete miatt az ún. Al-Cool forrasztóanyag folyósítószerrel.