Füstelszívó berendezések

Manapság különösen újonnan telepített berendezésekhez, amelyeknek van füstkibocsátása, kötelező az elszívó rendszerek alkalmazása. Egy korszerű hegesztőműhely nem létesülhet, nem működhet elszívó nélkül. Az elszívók lehetnek központi elszívók, amelyek több munkahelyet látnak el ill. mobil elszívók. A központi elszívók, korábban a munkahelyi füstöt a szabadba jutatják, mára ezt filtereken szürve engedik a szabadba, de ezzel télen a meleg levegőt is. A szűrővel rendelkező elszívóknál van lehetőség a megtisztított levegő visszatáplálására. Ilyenek a mobil elszívók is. A tisztítás elektrosztatikus, vagy filteres szűrőkkel történik. A filterek hosszú távon gazdaságosabbak és fémporok elszívására is alkalmasabbak. Különösen a központi elszívók öntisztító egységgel is rendelkeznek. Ha csökken a szívási teljesítmény, egy vákuumérzékelő indítja a tisztító egységet.

Nagyobb teljesítményű elszívók tisztító patronosak, ezek főleg lángvágó gépekhez szükségesek. Az elszívókat ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni, szakszerűen kell megtervezni.
Cégünk az ESTA elszívó rendszereket forgalmazza.

Napjainkban a tisztított levegő műhelytérbe való visszajuttatása helyett, a tisztított levegőt hőcserélőn vezetik át. A hőcserélőn keresztül áramló meleg levegő a hőtartalmát átadja a beszívott hideg levegőnek. Így a fűtési energia a levegő cseréjével nem vész el teljes mértékeben.

Alábbiakban referenciáinkból és az ESTA referenciájából láthat pár példát.