Hegesztőgépek és berendezések

A villamos ívhegesztőgépek vetületében mára joggal mondhatjuk, hogy a trafó a múlté. A korszerű ívhegesztőgépek piacán nincs létjogosultsága a hagyományos egyenirányítóknak. Az inverteres ívhegesztőgépek hatásfokban messze felülmúlják elődjeiket és számos szoftveres, vezérléstechnikai lehetőséget biztosítanak a felhasználó számára.

A Rechnen Hegesztőház Kft. ívhegesztőgépekből Lorch, Kolarc, ESAB, Iweld márkákat kínál ügyfelei számára.

Bevont elektródás, MMA ívhegesztőgépek

Professzionális célra ma már csak olyan inverteres berendezést szabad vásárolni, amely rendelkezik Hot Start, Arc Force és Anti Stick, esetleg Drop Welding funkciókkal. Ezek sorrendben a gyújtást segítik elő, javítják a cseppleválást pl. bázikus elektródánál, meggátolják az elektróda hozzátapadását az alapanyaghoz és megkönnyítik a fejfeletti hegesztést. Természetesen ezenkívül szükséges a berendezés egyébként jó hegesztési tulajdonsága, előnyös kis tömege. A különböző gyártók berendezési tudásszintben, árban, megbízhatóságban és karbantartási igény szempontjából térnek el. Nagyon fontos, hogy nem professzionális célra forgalomba hozott berendezéstől soha ne várjuk a folyamatos gyártásra való alkalmasságot.

Huzalos MIG/MAG ívhegesztőgépek

A hegesztett szerkezetek gyártásában meghatározó szerepe van ennek az eljárásnak. Mára a huzalos ívhegesztőgépek egytől-egyig inverteres tápegységgel rendelkeznek. Ezen berendezések hegesztő-áram karakterisztikáját szoftveresen állítják elő a gyártók.

A nagyobb tudású gépek beállítása szabadon történik, míg az átlag gépeket előre definiált, jól felvett munkagörbékkel látják el, segítve a felhasználó a berendezés használatában.

A korszerű áramforrások vezérléstechnikailag lehetővé teszik az egyszerű egy csepp impulzusonkénti anyagátmeneten túl azh egyedi anyagátviteli megoldásokat is. Így elérhetőek ezekben a berendezésekben a mélybeolvadás, a fröcskölés mentes hegesztés, pozíció hegesztés, vékony lemezek alacsony hőbevitelű hegesztése. Ezek az eljárások többnyire valamilyen fantázia névre hallgatnak, de céljuk azonos.

 

    


Az inteligens ívhegesztőgépek terén mára alapelvárás a programtárolási lehetőség. Nagyobb gyártók rendelkeznek a berendezések távfelügyeleti lehetőségével, ahol a berendezéssel készített varratok - ívadatok - monitorozhatóak. Ezáltal a termékekre vonatkozóz költségek jobban meghatározhatók, az esetleges hibák kimutathatók az ívfeszültség, huzalelőtolás értékekből.

Nagyon komoly tervezési segédletet jelent egy ilyen rendszer a termelésirányítás és a tervezés számára. Az ilyen rendszerek a karbantartásban, szoftverfrissítésekben is megkönnyítik egy termelő egység életét.

 

TIG ívhegesztőberendezések

Az TIG ívhegesztést vékony lemezek, erősen ötvözött anyagok, nem vasfémek kötő hegesztésére és gyökhegesztésre - főleg csövek esetében - használják. A Tig berendezések ipari változatai szinte mind impulzus üzemmódra is alkalmasak, egyen (DC) ill. váltó (AC) áram esetén egyaránt. Természetesen ezek az áramforrások nagyfrekvenciás (NF) gyújtással is rendelkeznek, e nélkül aluminium és ötvözetei nem hegeszthetők. Az TIG ívhegesztőberendezéseket 200 A feletti tartományban célszerű vízhűtésű kivitelben vásárolni mivel a pisztolyok nem bírják a tartós hőigénybevételt.

Egyre elterjettebek a huzaladagolós TIG berendezések, amikor a hegesztőpisztolyba a hegesztő pótanyagot nem kézzel, hanem gépesítve adagolja a berendezés magának. Egyenes varratok, és D>250 -es csövek varratainak készítésére alkalmas.
 


Lézerhegesztés

Napjaink legdinamukisabban fejlődő hegesztéstechnikai területe a fiber lézerek kézi alkalmazása. A kézi lézerhegesztőgépek terjedése robbanásszerű. Ezekkel a berendezésekkel sokkal termelékenyebbé válhatnak azok a vállalkozások, akik vékony lemezekből készítenek hegeszett termékeket. Pl.: reklámtáblák, gépburkolatok, bútorok.

A lézerhegesztett darabokon a korábbi eljárásoknál megszokott vetemedés eltűnik.

Az eljárás lehet saját anyagával végzett, vagy hozzáadott huzaladagolásos. Kérje szaktanácsadóink segítséségt!

 

              

 

 

Egyéb berendezések

Meg kell említeni a plazmavágó berendezéseket, amelyek korrózióálló acélok és a nem vasfémek, valamint a vékony lemezes munkálatoknál ma már nélkülözhetetlen eszközök.

Ezeken túlmenően lángvágó gépek, fedettívű berendezések, orbitális csőhegesztők és egyéb készülékek szakszerű kiválasztásában, szaktanácsadással állunk rendelkezésére.