Nem vasalapú hegesztőanyagok

Azon anyagokat, amelyek vastartalma kevesebb, mint 50%, gyűjtőnéven nem vasalapú anyagoknak nevezzük. Ezek közül leggyakoribbak a Ni-, Co-, Al- és Cu-bázisú hegesztőanyagok.

A Ni-bázisú hegesztőanyagok legismertebb alkalmazási területe az öntvények hegesztése. Öntvény hideg hegesztésére a tiszta Ni tartalmú ill. 50-60% Ni tartalmu hegesztőanyagokat használunk. Ezek leggyakoribb változata a bevont elektróda, az EN 1600 szerint az E NiFe-Cl-A,1 ill. az E C Ni-CL-3. Az ESAB megfelelője: az OK E NiFe-Cl-A, illetve az OK Ni-Cl.
A Ni-bázisu hegesztőanyagok másik nagy területe a magas hőmérsékleten üzemelő, ill. a negatív és pozitív hőmérsékleten is üzemelő nyomástartó berendezések hegesztett kötései és a vegyes kötések. A jellemzően használt típus a DIN 1736 EL-NiCr 19Nb, Közismert megfelelője a NIBAS 70/20-as vagy az ESAB OK NiCrFe-3 típusú bevont elektródája és az ennek megfelelő AWI pálca.

Az aluminium és ötvözetei hegesztésénél a hegesztőanyag megválasztásánál meghatározó szempont a hegesztendő anyag minősége - összetétele. A döntést azonban befolyásolhatja az anyag hegeszthetősége, repedésérzékenysége, az elvárt szilárdság, alakíthatóság, korrózióállóság és esetleg egy utólagos felületi kezelés igénye, amelynél pl. egy nagyobb Si tartalmú varratnál jelentős színeltéréssel kell számolni. Általános elv, hogy az alapanyaggal megegyező összetételű hegesztőanyagot célszerű választani, Mg-al ötvözöttnél kicsit nagyobb Mg ötvözöttséggel.

Aluminium és ötvözetei közül a tiszta aluminium, az AlMg5 és Mn-al ötvözött változata, valamint az AlSi 12 típusok a legjellemzőbbek. Ma egyre inkább csak huzal vagy AWI pálca formájában igénylik.


Felhasználás során találkozhatunk olyan Al-bázisú anyagokkal is, amelyekre nem áll rendelkezésre megfelelő hegesztőanyag, illetve eltérő összetételű anyagokat kell összehegeszteni - vegyeskötést létrehozni. Ebben az esetben az előbb említettek szerinti megfontolások alapján lehet dönteni. Azonban a Si, ill. a Mg ötvözésű hegesztőanyagok szinte valamennyi anyagkombináció hegesztésére alkalmasak.

A táblázat néhány tipikusan előforduló anyagpárosítás hegesztéséhez javasol hegesztőanyagokat:

Alapanyag 1

Alapanyag 2

Javasolt hegesztőanyag

(SFA/AWS A5.10)

Megjegyzés

Al

Al

OK Autrod 1450 (ER1450)

Kicsi szilárdság

Al

Al

OK Autrod 4043 (ER4043)

Csökken az alakíthatóság

Al-Mg4.5Mn

Al-Mg4.5Mn

OK Autrod 5356 (ER5356)

A szilárdság kicsit csökken

Al-Mg4.5Mn

Al

OK Autrod 4043 (ER4043)

A korrózióállóság kicsi

Al-Si5

Al-Si5

OK Autrod 4043 (ER4043)

Gyengébb szilárdság

Al-Si5

Al

OK Autrod 4043 (ER4043)

A korrozióállóság kicsi