Ötvözetlen hegesztőanyagok

Az ötvözetlen hegesztőanyagok területén már Magyarországon is több huzalt használnak , mint bevont elektródát.
Az egyéb hegesztőanyagok súlya lényegesen kisebb. Jellemzőbb hegesztőanyag típusok:

Bevont elektróda

Védőgázas huzal

AWI pálcák

Lánghegesztő pálca

Fedettívű huzal

OK 43.32

Most 6013

Superon 6013

OK 46.00

OK 46.16

OK 48.00

OK 55.00

Most 7018

Superon 7018

Gold G3Si1

OK Autrod 12.51 G3Si1

OK Autrod 12.58 G2Si1

Cu bevonat nélküli

OK Aristorod 50

Most G3Si1

OK Aristorod 63

OK Tigrod 12.64

EML 5

Tigold W3Si1

Tigold W4Si1

A 37

BW XII

OK 12.20

OK 10.81 fedőpor

OK 10.61 fedőpor

OK 10.71 fedőpor

A huzalok szálrendezett csévéléssel  huzalkosáron ill. tároló hordókban kerülnek forgalomba.

Hordós huzalok

jellemzői: a huzal speciálisan van becsévélve egy hordóba úgy, hogy nincs jelentős képlékeny alakváltozása, a hordóból annak forgatása nélkül kifejthető, a huzal egyenes marad, ez által hegesztéskor a vége nem " kóvályog" , ennélfogva kiválóan alkalmas mechanizált hegesztésre és vékony lemezek hegesztésére.
Jobb a varratminőség: egyenletesebb előtolás, kisebb tolóerő igény, a varrat széle egyenes vonalú, pontosabb pozicionálási lehetőség, jobb startolási és leállási körülmény - elmarad a cséve tehetetlensége, kisebb a selejtveszély.
Nagyobb teljesítmény: csökken a vesztességi idő, mivel nem kell csévét cserélni, csökken a huzalvezető kopása, Cu-bevonat leválás mértéke, nő az ívidő.
Könnyebb kezelés: a hordótól a hegesztési hely akár 10m-re is elvihető, a huzal speciális spirálban elvezethető, ezáltal nagyobb munkatér alakítható ki, a csévék kézi emelése elmarad, logisztikailag optimálisabban szervezhető a munkahely.
Kiszerelési mennyiségek: A G2Si1, G3Si1 és G4Si1 minőségekben a 0.8 mm-es 200 kg-os, az 1, 1.2 mm-es 250 kg-os és 450 kg-os súllyal.


Rézbevonat nélküli huzal: a huzalra galvanikus úton felvitt rézbevonat szerepe- a huzal felületének passziválása, és az áramátadás javítása. A rézbevonat elhagyásával megfelelő felületminőséggel hosszú tárolási idő garantálható, az áramátadási viszonyok nagyobb és kisebb áramerősségeknél is jók, a huzal fröcskölése kisebb, az ív stabilabb és ezáltal a varrat minősége jobb. Nincs rézleválás, nem tömődik el a huzalvezető, az áramátadó kopása is csökken, kisebb a füstemisszió, ezáltal javul a munkahelyi klima.

                                


A bevonat nélküli huzalok kiválóan hegeszthetők - minimális fröcsköléssel- CO2 védőgáz alatt is.

 

A fedettívű hegesztésnél nagyon fontos, hogy adott feladat megoldásához a huzalt és a fedőport össze kell hangolni. Ehhez a katalógusok általában nyújtanak segítséget.