Porbeles hegesztőanyagok

A porbeles huzal kör keresztmetszetű fémköpeny, amely belül fémport, szükségképpen egyéb  elemeket tartalmaz por formájában. Léteznek kötőhegesztés és felrakó hegesztés céljára porbeles huzalok. Az előbbiek átmérője kisebb, mint 2mm, az utóbbiaké nagyobb, mint 1.5 mm. A  legegyszerűbb porbeles huzalt csak fémporral töltik. Hegesztéséhez ezért védőgáz szükséges. Ezzel a huzallal lényegesen nagyobb leolvasztási teljesítmény  érhető el, mint azonos áramnál tömör huzallal. Amennyiben a porbeles huzal nemcsak fémport, hanem egyéb elemeket is tartalmaz, a hegesztési tulajdonsága - pl.: pozíció hegesztés - egyenértékű a bevont elektródáéval. Vannak olyan porbeles huzaltípusok, amelyekhez védőgáz sem kell, megteremtve ezzel a külszíni szerelőhegesztés feltételeit. A legtöbb típushoz azonban szükséges védőgázt használni, azonban elegendő az olcsó széndioxid is. A porbeles huzalok között is vannak rutilos és bázikus tulajdonságúak és ennek megfelelően a szívóssági jellemzőik is eltérnek.             

Az ötvözetlen  porbeles huzalok ára a tömör huzalhoz képest magas, azonban előfordulnak olyan feltételek, amelyeknél nem kerülhető el alkalmazásuk. Pl. teherhordó szerkezetek nagyméretű sarokvarratainak homorú felülete - köszörülés nélkül - csak porbeles huzallal érhető el.

Erősen ötvözött anyagoknál, pl.: korrózióálló acéloknál, vagy felrakó hegesztésnél már relative alacsonyabbak az árak. És különösen az utóbbi területen nagyobb a felhasználás.

A porbeles huzalok hegesztésénél mindig kérje ki a szakemberek tanácsát.

Az alábbi felvételeken nagyon jól látható a porbeles huzalos hegesztéssel készített kötések biztonságos és mély beolvadása.

 
FILARC PZ 6111, 1.6 mm átmérőjű porbeles huzal, heg. áramerősség 300 A, 30 V ívfeszültség, CO2 védőgáz. A leolvasztási sebesség kb. 75 gr/perc, kiváló beolvadás, valamint varrat felépítés.
 
FILARC PZ 6103, 1.6 mm átmérőjű fémportöltésű huzal, automatikus hegesztés, 400 A, 33 V , kevert gáz, minimum
5 mm varratméret, 2 mm beolvadás, 55 cm/perc hegesztési sebesség.
 
1.6 mm átmérőjű tömör huzal, heg. áramerősség 280 A, Ar/CO2 védőgáz, kedvezőtlenebb beolvadás a portöltésű huzalhoz viszonyítva.
 
Tömör huzal kevert védőgázzal hegesztve szép varratfelületet eredményez, de hibás pisztolytartásnak köszönhetően gyökhiba fordulhat elő.