Tartozékok és kopóalkatrészek

A három leginkább alkalmazott hegesztőeljárás legfontosabb eszközei: az elektródafogó, a huzalos pisztoly, a TIGpisztoly és mindhárom eljáráshoz a testkábel. Az elektródafogókban nagy a kínálat, a zárt kivitelű ESAB elektródafogók nagyon megbízhatóak.

 

                          


Cégünk ESAB, Abicor Binzel, Most Grip, GCE és Lorch pisztolyokat forgalmaz. Fontos, hogy a pisztolyok gépoldali csatlakozása kompatibilis - EURO legyen. Ami a különböző pisztolyoknál nem kompatibilis, az a fej kialakítása és azok alkatrészei: adapter, szigetelő gyűrű, gázelosztó, gázterelő, spirál, teflon. Nem egyforma a markolat kialakítása sem, ezek főleg ergonómiailag különböznek egymástól. A pisztolyok hossza max. 5 m. A kisebb teljesítményű pisztolyok léghűtésű, a nagyobb teljesítményűek vízhűtésű kivitelben készülnek. A pisztolyokhoz a kopóalkatrész egzaktul csak cikkszám ismeretében, vagy minta alapján szerezhető be. Az áramátadók esetében talán egyszerűbb a helyzet, de ennél is ismerni kell a menet méretét, hosszát, a hengeres rész átmérőjét és a teljes hosszt. Alapvető, hogy az áramátadó furata néhány tized mm-rel legyen nagyobb a huzal átmérőjénél. Adott esetben azonban ez függ még a huzal csévélésétől - görbeségétől - a huzal anyagától és a védőgáz összetételétől. Pl. a rossz hővezetésű Ar használatánál nagyobb furatú áramátadót kell választani, mint CO2 esetében. A táblázatban az áramátadó furatának ajánlott értékei találhatók különböző hegesztés technikáknál.

 

                                                               

 

Áramátadó furatának átmérője (mm) A furathoz ajánlott huzalátmérő (mm)
  Rövidívű hegesztés Szóróívű hegesztés Marathon Pac
0.8 0.6 (0.6) -
0.9 (0.8) 0.6 0.8
1.0 0.8 (0.8) 0.9
1.1 0.9 0.9 1.0
1.2 1.0 0.9 -
1.4 - (1.0) 1.2
1.5 1.2 1.0 -
1.7 1.4 1.2 1.4
1.9 1.6 1.4 1.4
2.1 (1.6) 1.6 -

Fontos az áramátadó anyaga. Az ötvözetlen réz áramátadó olcsó és rövid élettartamú, nem lehet vele minőségi hegesztést végezni. A CuCr, ill. CuCrZr ötvözetűek drágábbak, viszont hosszabb élettartamúak és jobb minőségű hegesztés végezhető. Nem közömbös az áramátadó terhelhetősége szempontjából annak külső átmérője sem. A forgalomban lévő áramátadók pontszerű érintkezést, áramátadást tesznek lehetővé, azonban speciális feladatokhoz léteznek vonalszerű áramátadást lehetővé tevő konstrukciók, amelyek használatával ugrásszerűen javul a varrat minősége. Ezek az áramátadók viszont lényegesen drágábbak.

A TIG pisztolyok esetében a gépoldali csatlakozás nem kompatíbilis, különösen gyártó függő a vezérlő kábel csatlakozás. A pisztolyfejek szintén nem kompatibilisek, viszont a patron, patronház, kerámia gázterelő már igen.

                                                                                                       

A TIG pisztolyok többnyire 50 mm hosszú volfrám szorító patronnal rendelkeznek és ezek a fejek viszonylag nagyok, azonban vannak kisebb méretű pisztolyok is, amelyek szorító patronja csak 25 mm. Ez a pisztoly javítja a hozzáférhetőség és különösen finomabb munkálatokhoz ajánlott.

A pisztolyok általában 60°-os kialakításúak, de léteznek ún. merőleges és egyenes fejek is. A pisztolyfejek fixek, az un. flex fejek a tengelyükre merőlegesen kézzel pozicionálhatók. A kisebb teljesítményű pisztolyok léghűtésűek, a nagyobb teljesítményűek vízhűtésűek. A pisztolyok hossza általában 4 m, vagy 8 m lehet. A hegesztési helyhez való jobb hozzáférhetőséget az ún. gázlencse alkalmazása teszi lehetővé azáltal, hogy 8-10 mm-es volfrám kinyúlás, akár 25 mm-re is növelhető. A TIGpisztolyok leggyorsabban fogyó tartozéka a volfrámelektróda. A TIG hegesztést néhány ötvözet kivételével egyenárammal végezzük, és a volfrám a negatív pólusra van kötve. Az alumíniumot és ötvözeteit váltóárammal hegesztjük. A volfrám a tartós egyenáramú terhelést pozitív pólusra kötve nem bírja. Az elektródként használt volfrám ötvözetlen vagy oxidokkal ötvözött. A táblázat a különböző volfrám típusokat és azok néhány jellemzőit tartalmazza.

Jelölés Oxidtaratalom, átlag % Oxid típus Színjelölés Áramnem
W - Nincs Zöld Váltó
WT10 1 ThO2 tórium oxid Sárga Egyen
WT20 2 ThO2 tórium oxid Piros Egyen
WT30 3 ThO2 tórium oxid Lila Egyen
WT40 4 ThO2 tórium oxid Narancs Egyen
WC20 2 CeO2 cérium oxid Szürke Egyen
WL10 1 LaO2 lantán oxid Fekete Egyen
WL 15 1.5 LaO2 lantán oxid Arany Egyen/váltó
WZ8 0.8 ZrO2 cirkónium oxid Fehér Egyen/váltó
WS Ritka földfém tartalmú   Türkisz Egyen/váltó

A volfrám elektród terhelhetősége jelentősen függ az anyagminőségtől - az oxiddal szennyezettek jobban terhelhetők - függ az áram nemétől és polaritásától. A terhelhetőség az elektróda átmérőjével növelhető, de az áramerősséget és a pálcaátmérőt a stabil ív kialakulása érdekében össze kell hangolni.
Technológiai szempontból fontos a volfrám elektród megfelelő kialakítása, köszörülése. Helyesen ez csak vofrámköszörűvel végezhető, amely egyben összegyűjti az egyébként veszélyes hulladéknak számító leköszörült volfrámport. Az általunk forgalmazott köszörű típusok:

                                              G-Tech Handy                                                                                    G-Tech H

A berendezések fontos tartozéka a hegesztőáram kábel. Ezek általában nem hosszabbak nyolc méternél. A kábelek terhelhetősége mindenek előtt a keresztmetszetüktől függ, de fontos a terhelés ideje is. Hasonlóan a hegesztőgépekhez ezeknél is értelmezett a bekapcsolási idő, ezért kiválasztásuknál feltétlen szükséges a felhasználás körülménye. 100%-os terhelése a kábeleknek csak teljesen gépesített hegesztésnél fordul elő. Nem elhanyagolható a kábel üzemi hőmérséklete sem, pl.: egy 45 °C-ra felmelegedett kábel terhelhetősége 16%-kal csökken. A táblázat különböző keresztmetszetű kábelek terhelhetőségét mutatja 20 °C-os hőmérsékleten max. 20 m hosszú kábelre. A terhelhetőség 5 perces ciklus időre vonatkozik.

 

                                                                                                        

 

Névleges keresztmetszet (mm2) Megengedett áramerősség BI %-nál
  100 60 35 20 8
16 123 137 163 207 303
25 161 186 227 286 436
35 198 234 298 369 566
50 248 298 373 480 745
70 306 373 472 611 949

Hosszabb kábelek áramterhelhetőségét meg kell vizsgálni.
A kábelek a gépekhez és egymáshoz, pl.: hosszabbítás, átalakítási igénynél gyors csatlakozókkal rögzíthetők. Ezek terhelhetőség szempontjából 60%-os bekapcsolási időre vannak kialakítva, kiválasztásuk során ezt kell figyelembe venni.